0422 701091 Download

top arrow

Sah i Leadership

Pubblicato in data: 08/04/2019

Šah je jedna od najstarijih i svakako jedna od najsloženijih igara ikada zamišljenih. Zašto naslov šah i vodstvo? Zato što je igranje šaha pomalo poput igranja s tvrtkom. Postoje pravila koja treba poštivati: broj figura, polja, pokreti koje različite figure mogu učiniti, postoji vrijeme za donošenje odluka, strategija koja se mora primijeniti, moramo se staviti u glavu protivnika, moramo znati kako pregovarati i odlučiti kada je vrijeme za remi i odustati od snova o pobjedi. Vođa je kralj, on je taj koji zamišlja taktiku igre (vizija), ali bez svih ostalih figura ne bi ništa mogao učiniti, pa ih mora motivirati (njegova glavna misija), tako da zajedno mogu pobijediti u igri. Svatko na sahovnici ima smisao i vrijednost, od pješaka do kraljice koja ima najveću fleksibilnost kretanja, čak i više od kralja, ali ako su svi potrošni, a kralj nije, u stvari kralj je jedina figura koja se ne može jesti. Kralj, osim spomenutog dara da mora motivirati svoje ljude da pljuju krv kako bi uspjeli u zajedničkom cilju, više od ičega mora razviti dar ”resilience” to jest otpornost. Mora biti u stanju uvijek reagirati na događaje koji ga pogađaju ublažavanjem udarca i reagiranjem prema tome kako situacija to zahtijeva.

Ako doista želite izvući najviše iz sebe i svog tima, morate učiniti nešto što svi mi poduzetnici često zaboravljamo, morate poznavati svoj tim, svaki njegov element, znajući što on može učiniti (kula ne može raditi poteze konja), kakve su njegove vještine i na kraju ali ne i manje važno, mora znati što svatko može i ne može, to jest koji su njegovi limiti. Uvjeren sam da je ono što je Aleksandar Veliki rekao vrlo istinito: “Ne bojim se vojske lavova na čelu s ovcom, ali bojim se vojske ovaca na čelu s lavom”. Ova rečenica ne služi podizanju našeg ega nametanjem, već služi da nas ispunjava odgovornošću. U konačnici nema dobrih ili loših timova samo postoje sposobni i nesposobni vođe. I među svim osobinama leadera najvažnije je biti iskren prije svega sa sobom, onda sa svojom grupom. Želeći pobijediti sljedeći pravila, iako je puno lakse traziti isprike i prebacit krivicu na druge.

 Konačno sam htio razmotriti figure, kraljica je Vaš Messi, najtalentiraniji igrač kojem je sve dopušteno, ne može se upregnuti u sebe, što je zadatak vođe s kraljicom? Reci joj poludi daj da sanjamo, ti si najbolji izazov. Kule su naša tvrđava, one koje nas štite po cijeni života, ali to moramo zaslužiti. Lovci su istraživači koji idu oko šahovske ploče tražeći nova stajališta, ne smijemo nikada slomiti njihovu maštu. Konji su naše knjigovođe, ne moraju biti maštoviti, već konkretni i vraćati nas povremeno u stvarnost. Naposljetku, pješaci su oni koji su krenuli naprijed, spremni žrtvovati se za dobrobit tima kao u biciklismu trud gragarija daje moguscnost kapetanu da na zadnjoj palanini, zahvaljuici njihovom radu osvoji utrku.

 Jedina stvarna razlika koju pronalazim između šahovske igre i naše profesije jest da u igri šaha dva kandidata za pobjedu počinju od jednakih uvjeta, u stvarnom životu nažalost ne borimo se uvijek pod jednakim uvjetima.

 

 Mate Sirinić