0422 701091 Download

top arrow

VATRENI . De coubertain je bio u pravu

vatreni

Pubblicato in data: 18/07/2018

VATRENI: DE COUBERTIN JE BIO U PRAVU

 

Alessandro Magno je rekao: „Ne bojim se vojske lavova vođenih jednom ovcom, već vojske ovaca vođenih jednim lavom.  Hrvatska reprezentacija je vojska lavova vođenih lavom, i  ipak su izgubili. No, postavlja se pitanje jesu li uistinu izgubili?

Istina, nisu osvojili i podigli pehar, no osvojili su nešto puno više i vrijednije: svijet.                De Coubertin je bio u pravu, kao i A.Magno; nije jedino utakmica važna, već je važno što dolazi nakon završetka utakmice:  550 000 ujedinjenih hrvatskih duša u Zagrebu koji slave, hvale, zahvaljuju i pjevaju vatrenima (dvadeset i trojici lavova) na ulicama na putu od aerodroma do glavnog trga. Nije to slučajnost, već istinska sreća i osjećaj pripadnosti i ujedinjenosti u mjesec dana svjetskog prvenstva i još nešto veće, a to je nada 4,5 milijuna Hrvata. Želio bih da su svi bili na trgu Bana Josipa Jelačića kako bi osjetili i podijelili taj divan i snažan osjećaj, onaj kojeg često zaboravljamo kada starimo.

Indijska poslovica kaže: „ljudi zaboravljaju ono što je rečeno, pa i učinjeno, no ne i osjećaj probuđen u nama“.

Vatreni su nas učinili ponosnima i potakli su nas da i mi učinimo nešto za našu zemlju. Citirat ću jednog mudrog čovjeka koje je imao hrabrosti izjaviti „ I`am a Berliner“, i smatram da svi koji su tada bili u Hrvatskoj sigurno su rekli: I AM CROATIAN.

Hvala vam Vatreni i hvala izborniku Daliću, donedavno većini nepoznatom čovjeku, koji je znao voditi reprezentaciju, istodobno biti saslušan i prihvaćen od igrača te slušati i prihvatiti, što je rijetkima na svijetu uspjelo. I sve što je napravio, uradio je u tišini, bez podignutog tona glasa, bez pretjerivanja odnosno prelaženja granica dobrog ukusa. Smiren čovjek koji zrači vedrinom i optimizmom.

Ovakav sport trebamo, onaj koji priča divnu priču o malenoj naciji koja se bori protiv svijeta i skoro pobjeđuje, ma zapravo izašla je kao istinski pobjednik.

Mate Sirinic